ZUPA KREM

Niezwykły pomysł na zwykłą zupę

Zupy krem to naprawdę prosta sprawa, ale czasem życie można sobie jeszcze bardziej uprościć i do tego urozmaicić. Oto zupa szybka w przygotowaniu, a do tego obfitująca w bardzo zdrowe składniki. Moc warzyw i chlorelli oraz rozgrzewające dodatki to coś, na co mamy ochotę podczas jesienno-zimowej aury.

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w emulsji z wody (ok. 50 ml) i oliwy. Następnie dodajemy mocno rozdrobnioną włoszczyznę (najlepiej rozdrobnić ją w blenderze lub urządzeniu wysokoobrotowym ew. zetrzeć na tarce), 700 ml wody. Wszystko doprawiamy kurkumą i kozieradką. Gotujemy 15 minut (od zagotowania).

Dodajemy różyczki brokuła, obrany czosnek, imbir i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.

Dodajemy sos sojowy, zioła prowansalskie, szczyptę pieprzu i papryki, zieloną pietruszkę i chlorellę, a następnie wszystko miksujemy bardzo dokładnie. Otrzymujemy gesty, rozgrzewający krem i smakujemy go najlepiej od razu.

poleć przepis znajomym: