Zielony placek jaglany z jabłkami

Na słodkie popołudnie

Składniki:

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto z kaszy jaglanej, mąki, syropu, mleka roślinnego, chlorelli, masła orzechowego oraz soli. Ciasto powinno być bardzo dokładnie wymieszane, dlatego dobrze użyć mocnego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

Jeśli forma na tartę nie jest silikonowa to smarujemy jej wnętrze tłuszczem. Wykładamy ciasto na całą powierzchnię foremki (łyżką lub dłońmi). Placek będzie cienki.

Obieramy i kroimy jabłka, a następnie umieszczamy je w cieście. Posypujemy cynamonem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (góra–dół). Należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i być może trzeba będzie lekko zmodyfikować czas pieczenia. Tarta powinna być delikatnie spieczona na zewnątrz. Wewnątrz jest miękka i może być nawet lekko wilgotna ze względu na obecność jabłek (w zależności od ich soczystości).

poleć przepis znajomym: