Zielona pasta do chleba

Nowy pomysł na soczewicę

Pasta z soczewicy o zdecydowanym, wyjątkowo zaskakującym smaku. Idealna na kanapkę, do surowych warzyw, na urozmaicenie i wzbogacenie diety. A tak bardziej praktycznie to na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Cebulę szklimy w emulsji wody i oleju, a następnie studzimy.

Blendujemy razem soczewicę, chlorellę, cebulę, kapary, oliwki i pietruszkę aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty. Doprawiamy sosem sojowym.

Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw lub z warzywami pokrojonymi np. w słupki.

Spróbujcie koniecznie tego połączenia: kapary + chlorella + zeszklona cebula i soczewica zyskuje nową twarz.

poleć przepis znajomym: