Zdrowe ciasto urodzinowe

Bez pieczenia

Składniki:

Spód

Krem

Przygotowanie:

Nerkowce namoczyć (najlepiej przez kilka godzin – jeśli masz mocny sprzęt to można skrócić czas moczenia).

Daktyle zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.

Migdały zmielić na mąkę, połączyć z daktylami. Najlepiej razem zblendować.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nim masę migdałowo-daktylową. Ugnieść porządnie. Brzegi można wyrównać małą łyżeczką.
Tortownicę włożyć do zamrażalnika na ok. 45 minut.

Nerkowce, mleko sojowe, wiórki kokosowe, miętę, chlorellę, sól, wanilię i syrop klonowy zblendować dokładnie na gładką, jednolitą, kremową masę.

Po 45 minutach tortownicę wyjąć z zamrażalnika. Krem wyłożyć na spód i ponownie włożyć tortownicę do zamrażalnika na 20 minut.

Po 20 minutach można przełożyć ciasto do lodówki i należy je tam przechowywać.
Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią warstwę kremu.

Podawać schłodzone. Smacznego!

poleć przepis znajomym: