Zdrowe ciasto urodzinowe
Bez pieczenia

Składniki:
Spód
-
2 szklanki migdałów
-
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
Krem
-
450 g orzechów nerkowca
-
0,5 szklanki wiórków kokosowych
-
0,3 l mleka sojowego niesłodzonego
-
2 łyżeczki chlorelli od Purella Food
-
szczypta wanilii
-
szczypta soli
-
2 garście świeżych liści mięty pieprzowej
-
2 łyżki syropu klonowego
-
1-2 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Nerkowce namoczyć (najlepiej przez kilka godzin – jeśli masz mocny sprzęt to można skrócić czas moczenia).
Daktyle zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.
Migdały zmielić na mąkę, połączyć z daktylami. Najlepiej razem zblendować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nim masę migdałowo-daktylową. Ugnieść porządnie. Brzegi można wyrównać małą łyżeczką.
Tortownicę włożyć do zamrażalnika na ok. 45 minut.
Nerkowce, mleko sojowe, wiórki kokosowe, miętę, chlorellę, sól, wanilię i syrop klonowy zblendować dokładnie na gładką, jednolitą, kremową masę.
Po 45 minutach tortownicę wyjąć z zamrażalnika. Krem wyłożyć na spód i ponownie włożyć tortownicę do zamrażalnika na 20 minut.
Po 20 minutach można przełożyć ciasto do lodówki i należy je tam przechowywać.
Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią warstwę kremu.
Podawać schłodzone. Smacznego!
poleć przepis znajomym:
