Szparagi z ryżem

Proste i szybkie danie fit

Lekka i odżywcza propozycja obiadowa, która nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Proste i szybkie danie z zielonymi szparagami, idealne również na zdrową kolację.

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy na sypko zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Szklimy je na oleju ryżowym.
Szparagi dokładnie myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy 1 łyżkę suszonej włoszczyzny, odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy przepłukane kiełki, wodę, ulubione zioła i przyprawy, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Po 5 minutach zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut tak, aby większość wody wyparowała. 2 minuty przed końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Tuż po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i chlorellę. Dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem.

poleć przepis znajomym: