Świąteczne ciastka piernikowe

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pierników

Ciastka o piernikowym aromacie, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pierniki. Można je zrobić w formie zwykłych ciasteczek lub powycinać foremkami określone kształty (po upieczeniu). Pachną jak pierniki i smakują (prawie) jak pierniki. Nie zawierają cukru, spulchniaczy, glutenu i nabiału. Za to obfitują w wartościowe składniki!

Składniki:

Przygotowanie:

Kaszę, słonecznik i len mielimy na mąkę. Mieszamy ją z przyprawą do piernika. Dodajemy wszystkie inne składniki i mieszamy/ wyrabiamy masę (robotem/ blenderem lub ręcznie).

Formujemy ciasteczka w dłoniach (jeśli się kleją można zwilżyć dłonie wodą) i układamy na papierze do pieczenia, lekko wysmarowanym tłuszczem kokosowym. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczek można wyciąć kształty foremkami, ale nie trzeba.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (góra-dół).

Odwracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 3 minuty. Najprostsze „pierniki” świata, ot co!

poleć przepis znajomym: