Orzechowy mazurek bez pieczenia

Na zdrowe świętowanie

Pyszny raw mazurek dla wszystkich tych, którzy nie lubią piec, a kochają zdrowe słodkości.

Składniki:

Spód

Krem

Przygotowanie:

Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).

Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową. Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie blendujemy dokładnie wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem klonowym.

Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).

Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego!

poleć przepis znajomym: