Migdałowo-pietruszkowe pesto

Doskonały dodatek do makaronu, warzyw i zup!

Pesto nadaje się doskonale jako dodatek do makaronu, warzyw, zup, ale także jako pasta na kanapki. Pesto wcale nie musi zawierać dodatku sera, aby być pyszne i aromatyczne. Migdały, czosnek i chlorella to znakomite połączenie – wegańskie i bezglutenowe oczywiście.

Składniki:

Przygotowanie:

Migdały moczymy w ciepłej wodzie (najlepiej przez kilka godzin). Po namoczeniu odlewamy wodę, a następnie obieramy je ze skórek.

Najpierw blendujemy oliwę z natką pietruszki (pozbawioną grubych łodyg), chlorellą, sosem sojowym, czosnkiem i odrobiną soku z cytryny.

Dorzucamy migdały i blendujemy wszystko razem aż do osiągnięcia konsystencji typowej dla pesto, a więc z wyczuwalnymi grudkami. Podajemy z pieczywem, makaronem lub warzywami.

poleć przepis znajomym: