Migdałowe praliny z chlorellą

Naturalnie marcepanowe

Te praliny są zdecydowanie lepsze od kupnych! Nie zawierają cukru, sztucznych dodatków, robi się je bardzo szybko, a migdałów nie trzeba wcześniej prażyć. Ponadto chlorella dodaje im nie tylko wartości odżywczej, ale także zieleni, której tak mało jesienią czy zimą. A więc korzystajmy i smakujmy! Do wykonania zaledwie w kilka chwil, o ile będziecie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu składników.

Składniki:

Przygotowanie:

Migdały moczymy (najlepiej przez całą noc).

Daktyle moczymy przez minimum 1-2 godziny.

Migdały (jeśli mają skórki) należy obrać. Oczywiście można zakupić migdały bez skórek.
Migdały mielimy, dodajemy daktyle i mielimy wszystko razem na nieomal gładką masę. Następnie mieszamy ją dokładnie i równomiernie z chlorellą.

Formujemy w dłoniach kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

Z podanych ilości składników wychodzi ok. 20 delikatnych pralinek, które nieomal rozpływają się w ustach.

poleć przepis znajomym: