Lody owocowe

Z chlorellą i nasionami chia

Odżywczy deser na gorące letnie dni.

Składniki:

Przygotowanie:

Nasiona chia zalać mlekiem sojowym i syropem klonowym, dokładnie wymieszać i moczyć tak długo, aż całość zgęstnieje. W międzyczasie postarać się zamieszać kilka razy.

Umyte i obrane awokado zblendować z chlorellą i syropem.

Arbuza pozbawionego skórki (może być z pestkami) zblendować z bananem.

Wszystkie trzy warstwy nakładać po kolei do pojemniczków na lody: najpierw pudding chia, następnie warstwę z chlorellą, a na końcu arbuzowo-bananową.

Mrozić przez kilka godzin. Najlepiej wstawić do zamrażalnika wieczorem i rano gotowe, zdrowe orzeźwienie.

Z podanych składników wychodzi kilka niewielkich lodów. Jeśli zostaną resztki którejś z warstw, można dodać je do koktajlu. Smacznego!

poleć przepis znajomym: