Lekka sałatka na zdrowie
Skarbnica witamin, łatwa w przygotowaniu i sycąca!
Sałatka lekka, a sycąca, pyszna i zdrowa. Znakomity pomysł na odpoczynek po nieco bardziej obfitym i cięższym jedzeniu, np. podczas przerwy świąteczno-noworocznej. Nadaje się świetnie na imprezę, szybką kolację lub po prostu na wilczy apetyt.

Składniki:
-
15 g nasion chia
-
8 łyżek wody
-
1 łyżeczka Chlorelli Purella Food
-
5–6 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (suszone pomidory zmiksowane z niewielką ilością oliwy z oliwek)
-
1 ząbek czosnku
-
3 małe, surowe pomidory
-
niewielki kawałek surowego ogórka
-
1 kostka (180 g) tofu naturalnego
-
sól
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy wodą (w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na 20–30 minut. Nasiona chia wchłoną wodę i powstanie „galaretka”.
Mieszamy wszystkie składniki: nasiona chia, pastę z suszonych pomidorów, pokrojony ząbek czosnku, wyciśnięte z soku i pokrojone pomidory (sok wyciskamy w dłoniach)*, pokrojonego w kosteczkę surowego ogórka, zgniecione w dłoniach tofu, chlorellę i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem lub „piramidkami” zbożowymi (u nas bezglutenowe) lub przechowujemy w lodówce.
*Pomidory można wycisnąć gdyż ich sok może sprawić, że sałatka stanie się za bardzo płynna w swojej konsystencji. Szczególnie jeśli chcemy ją przechowywać i nie jemy od razu (sok można użyć do jakiegokolwiek innego dania). Jeśli nie lubisz skórek pomidorów, to można pomidory wcześniej sparzyć i obrać.
poleć przepis znajomym:
