Dietetyczne pieczarki

Faszerowane soczewicą i nie tylko

Przepis na proste, aromatyczne danie ze znakomitym farszem, który nadaje się do pieczarek, ale sprawdza się również świetnie w przypadku papryki. Spróbujcie, a na pewno się zakochacie. To również danie dla osób odchudzających się: bogate odżywczo, sycące, a zawiera składniki, które są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie.

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym. Obrać i pokroić w kostkę cebulę i dorzucić ją do soczewicy Gotować ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę.

Pieczarki obrać, usunąć ich nóżki, kapelusze porządnie umyć.

Cykorię umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać chlorellę, zioła i przyprawy (lubczyku powinna być spora ilość), a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać.

W razie wykorzystania papryki usunąć gniazda nasienne.

Blachę wysmarować olejem. Układać pieczarki i paprykę na blaszce i wypełniać farszem. Dobrze go lekko docisnąć łyżką.

Piec w temperaturze 200 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 20 minut.
Podawać polane jogurtem naturalnym sojowym.

poleć przepis znajomym: