Cynamonowe ciasto z soczewicą

Bez mąki i cukru!

Święta nie muszą być tłuste, ciężkie i niezdrowe. Zafundujmy sobie zdrowe i pyszne słodkości bez cukru i białej mąki. Dodajmy do tego chlorellę i soczewicę, a otrzymamy pełnowartościowe białko i szereg wartości odżywczych. Ciasto idealne na święta, ale także na co dzień, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy oraz na trening.

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy i studzimy.

Mielimy na „mąkę” migdały i siemię lniane, a następnie wszystko miksujemy z resztą składników. Można nie zmielić wszystkiego zupełnie dokładnie i pozostawić wyczuwalne drobinki migdałów.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut (góra-dół).

Kroimy i jemy po całkowitym ostudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z syropem daktylowym, klonowym lub konfiturą czy powidłami bożonarodzeniowymi. Smacznego i dużo zdrowia!

poleć przepis znajomym: