KORZYŚCI DLA CIEBIE

Chlorella zawiera najwyższą do tej pory stwierdzoną koncentrację chlorofilu
ze wszystkich naturalnych organizmów. To sprawia, że ma właściwości przeciwnowotworowe oraz naturalnie odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny.  Jest bogatym źródłem białka, naturalnego chlorofilu i beta-karotenu.

Chlorella dba też o wygląd zewnętrzny – pomaga przywrócić skórze blask i promienność , poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Dostarcza jej witamin A i E jak również walczy z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za szereg uszkodzeń naszej skóry od wysuszenia, poprzez utratę elastyczności aż do zmarszczek. Tak, tak nasza mała alga to antyoksydant – substancja szczególnie pożądana w XXI wieku, kiedy to kult piękna i wiecznej młodości osiągnął apogeum nie tylko wśród gwiazd…

Detox

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez dr Mercola oraz dr Klinghardta, chlorella jest doskonałym sposobem na detoksykację organizmu. Badania dowodzą, że eliminuje z organizmu metale ciężkie,
środki owadobójcze, nawozy, czynniki rakotwórcze, pochłania kadm zawarty w papierosach, a także ołów – składnik benzyny.

Odporność

Dodatkowo, alga ta korzystnie wpływa na ochronę układu immunologicznego. Ta mała słodkowodna alga jest znana również ze skuteczności w walce z rakiem. Jest bogata w karotenoidy, które zapobiegają utlenianiu – a to jest główną przyczyną powstawania raka i chorób serca. Kwasy tłuszczowe, które zawiera pozwalają utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki temu nasz organizm nie czuje zapotrzebowania na niego.

Energia

W jej skład Chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E oraz minerały wapń, magnez, żelazo, cynk, potas i krzem. Chlorella również wspomaga metabolizm i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Ponadto zawiera w sobie do 60% białka, co oznacza, że jest idealnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Białko to jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Chlorella zawiera też szczególnie dużo tryptofanu, aminokwasu, który jest deficytowy w diecie wegetarian. Z tryptofanu wytwarza się serotonina, czyli hormon radości. To o tyle ważne, bo wraz z jego spadkiem grozi nam depresja i zmęczenie. Wieczorem natomiast serotonina jest przekształcana przez organizm w melatoninę, a to z kolei sprawia, że dobrze zasypiamy.

Pobierz top 10 Chlorella tips

Wapń [Ca]

Pełni funkcję budulcową (kości, zęby, naczynia krwionośne, włosy oraz paznokcie), jest niezbędny do prawidłowego działania naszych komórek. Bierze udział w przemianie materii, ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Żelazo [Fe]

Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do naszego organizmu. Niezbędne jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek. Stymuluje odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia.

Chlorofil

Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dotlenia go i naturalnie odkwasza. Oczyszcza krew i płyny ustrojowe, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga tworzenie symbiotycznej flory jelitowej i niszczy szkodliwe drobnoustroje. Ten zielony barwnik radzi sobie również z nowotworami, zwiększa poziom czerwonych krwinek, jest źródłem żelaza, a także regeneruje krzepliwość krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest niezastąpionym pomocnikiem dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada zdolność wyrównywania poziomu cukru we krwi. Reguluje pracę tarczycy, łagodzi objawy astmy, pomaga w leczeniu choroby wrzodowej oraz hamuje stany zapalne. Chlorofil wpływa także na wygląd zewnętrzny. Regularnie spożywany nadaje skórze równomierny, „słoneczny” koloryt oraz wspomaga regenerację tkanek po wystawieniu ich na długotrwałe działanie promieni UV. Spowalnia proces starzenia się organizmu, a także pojawiania się zmarszczek.

Potas [K]

Odgrywa znaczącą rolę w syntezie białka, obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm pracy serca i wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu. Potas reguluje pracę mięśni i nerwów oraz bierze udział w usuwaniu produktów przemiany materii.

Krzem [Si]

Skutecznie leczy stany zapalne, łagodzi podrażnienia i ma ogromne znaczenie dla kondycji naszej skóry, włosów i paznokci.

Kwas foliowy

Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału genetycznego komórek, co czyni go niezbędnym w procesie wzrostu i rozmnażania. Uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny, wpływa na nasz system nerwowy i mózg oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka oraz tworzy sok żołądkowy. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka i szyjki macicy. Działa uspokajająco i kojąco na nasze zmysły, poprawia nasz nastrój oraz zapobiega anemii.

Magnez [Mg]

Stabilizuje pracę układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Działa uspakajająco na nasz organizm, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega chorobom serca i pomaga w ich leczeniu. Poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach oraz reguluje pracę tarczycy. Wspomaga też leczenie astmy, reguluje napięcie mięśni, pomaga przy kontuzjach i przewlekłym zmęczeniu.

Cynk [Zn]

Pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty. Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia sprawność intelektualną, wpływa korzystnie na płodność i reguluje cykl miesiączkowy. Pomocny w leczeniu cukrzycy i niedoczynności tarczycy, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i łagodzi podrażnienia. Jest skuteczny w leczeniu trądziku, wzmacnia włosy i paznokcie.

Witamina E

Jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała zakrzepom i chroni czerwone krwinki. Wpływa na prawidłową wydolność mięśni, wytwarzanie męskiego nasienia, jest też niezbędna kobietom w okresie ciąży.

Witamina K

Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe. Może również hamować rozwój niektórych nowotworów, m.in.: piersi, wątroby, okrężnicy, jajnika i pęcherzyka żółciowego.

Witamina D

Zwiększa odporność na infekcje, wspomaga układ kostny i wzmacnia siłę mięśniową.