Chlorella

POMOC Z NATURY

Chlorella jest określana jest jako multiwitamina natury. To mikroskopijnej wielkości glon, występujący w słodkich wodach. Chlorella ma szerokie spektrum korzyści w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami. Alga ta jest zaliczana do elitarnego grona super-food, czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.

Chlorella żyje w środowisku wodnym od co najmniej ponad dwóch i pół miliarda lat. Od wieków zajmuje szczególne miejsce w jadłospisie Azjatów, którzy słyną z zamiłowania do zdrowego stylu życia, ze względu na swoje niesamowite właściwości.

NAJCZYSTSZA CHLORELLA NA ŚWIECIE!

Ważne jest, aby świadomie wybrać chlorellę, która będzie codziennym elementem naszej diety. Dlatego należy zwracać uwagę na kraj pochodzenia.

Najczystsza chlorella pochodzi z Korei. Badania wykazały, że algi hodowane w tym kraju, w stawach o najwyższej kontroli jakości na świecie nie wykazują żadnego zanieczyszczenia przez aluminium oraz inne metale ciężkie. To istotne dla poprawnego działania chlorelli. Właśnie taki suplement jest proponowany przez Purella Food.

Nasza Chlorella produkowana jest w sterylnych, zamkniętych bio-zbiornikach i posiada rozbitą błonę komórkową.

W ofercie jest dostępna Chlorella pod postacią tabletek, które można w łatwy i szybki sposób łykać albo w formie sproszkowanej – idealnie nadającej się jako składnik do koktajlów, czy smoothies.

Dla osiągnięcia optymalnych efektów i oczyszczenia organizmu rekomendujemy spożywanie codziennie 12 tabletek (3 razy dziennie po 4 tabletki lub 2 razy dziennie po 6 tabletek) lub jednej łyżeczki 3g Chlorelli w proszku.

Przepisy Chlorelli w proszku znajdziesz w zakładce Dieta i Przepisy

Warto wiedzieć!

Certyfikacja organiczności jest certyfikacją dla procesu uprawy, ale nie dla produktu końcowego. Producent może postępować według praktyki organicznej, ale jeśli uprawia chlorellę zaraz obok np. zakładów chemicznych, część zanieczyszczenia przeniknie do ziemi, powietrza, lub wody, która używana jest do uprawy chlorelli. Taka chlorella może mieć 100% certyfikację organiczności nawet jeśli jest bardziej zanieczyszczona metalami niż nieorganiczna chlorella.Dodatkowo certyfikacja organiczności nie wymaga badań w celu wykrycia metali ciężkich. Produkt może być ciężko zanieczyszczony aluminium, ołowiem, a nawet rtęcią i ciągle być uznawany jako certyfikowany „organiczny”.

ŚREDNIE ZANIECZYSZCZENIE CHLORELLI PRZEZ ALUMINIUM WG KRAJU POCHODZENIA

• Chiny = 29 ppm
• Japonia = 16 ppm
• Tajwan = 7.6 ppm
• Korea = 0 ppm*

* Koreańska chlorella jest uprawiana wewnątrz pomieszczenia.

Niektóre firmy „podrabiają” chlorellę używając tanich wypełniaczy.

Z badań wynika, że niektóre dość znane marki suplementów dietetycznych „podrabiają” chlorellę tanimi wypełniaczami w celu sprawienia wrażenia, że konsument otrzymuje więcej za tyle samo.

Na rynku występują 500 mg tabletki chlorelli które są kombinacją chlorelli i taniego wypełniacza w postaci wapnia. Najpopularniejszym wypełniaczem jest „węglan wapnia” – tani wapienny „minerał” o białawym kolorze. Kiedy zostaje wmieszany w chlorellę, sprawia że chlorella ma zabrudzony wygląd wyglądający na mieszankę białego i zielonego koloru.

Z badań jednoznacznie wynika, że chlorella uprawiana w Korei Południowej jest najczystszą postacią tej słodkowodnej algi. Jest to spowodowane tym, że chlorella jest uprawiana w regularnie kontrolowanych i sterylnych stawach o podwyższonych standardach bezpieczeństwa.

Wyjątkowo duże zagęszczenie substancji odżywczych

Komórki chlorelli są gęsto występującymi w dużych stężeniach witaminami i minerałami. Wyniki analizy widmowej, zamieszczone na stronie internetowej „NutritionData” magazynu „Self”, wskazują, że porcja 28 g (1 uncja) suszonej chlorelli zawiera 202% naszego zalecanego dziennego spożycia (ang. recommended daily intake, RDI) żelaza, 287% RDI witaminy A, 133% RDI cynku, 33% białka oraz duże ilości witamin z grupy B, magnezu i fosforu. Glon ten zawiera również mniejsze ilości wapnia oraz witamin C i E. Wiele z tych witamin i minerałów to przeciwutleniacze chroniące nasze organizmy przed niszczącymi komórki działaniami wolnych rodników, co z kolei zabezpiecza nas przed chorobami degeneracyjnymi. Wysoka zawartość białka w chlorelli sprawiła, że jest to szczególnie popularny suplement wśród kulturystów, a zwłaszcza kulturystów wegetarian.

Pobierz pełną tabelę wartości odżywczych

Źródło: http://nutritiondata.self.com/facts/custom/569428/2

Wysoka zawartość RNA i DNA

W swojej książce, Natural Healing Wisdom & Know How, Amy Rost zauważa, że chlorella, z uwagi na wysoką zawartość RNA i DNA, mogłaby pomagać naszym nadnerczom. Wspomniane dwa typy kwasów nukleinowych, w połączeniu ze znaczną zawartością aminokwasów, błonnika i chlorofilu w chlorelli, mogą pomóc odmłodzić nasze nadnercza i oczyścić je z toksyn. Ponadto, według badacza chlorelli dr Bernarda Jensena, pokarmy o dużej zawartości kwasów nukleinowych mogą stymulować długowieczność: „Pokarmy o dużej zawartości kwasów nukleinowych wykazują działanie ochronne w stosunku do komórek, co pomaga zapewnić długie życie. Organizm może wchłaniać i bezpośrednio wykorzystywać składniki kwasów nukleinowych, co oszczędza energię, która normalnie zostałaby wydatkowana na ich syntezę”.

Źródło: Natural Healing Wisdom & Know How, Amy Rost